Bims wordt vandaag de dag vaak als licht ophoogmateriaal gebruikt binnen de grond, weg- en waterbouw. Het lichte bims ophoogmateriaal is zeer geschikt voor onder andere de aanleg van sportvelden, voor het aanvullen van sleuven en om een terrein gereed te maken voor de bouw. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt als ophoogmateriaal voor wegen of viaducten. Het is dus een handig materiaal dat voor veel doeleindes kan worden ingezet.
Bims is het Duitse woord voor puimsteen, maar in Nederland wordt deze term ook vaak gebruikt. Dit vulkanisch gesteente is tijdens een vulkaanuitbarsting ontstaan doordat het ontzettend snel stolde. Hierdoor kregen de gassen die in de vele poriën zaten geen kans om eruit te ontsnappen. De vulkaan barste uit en de gassen bleven in de steen zitten. Hierdoor werd het bims ophoogmateriaal gevormd.
Er bestaan verschillende soorten bims ophoogmateriaal. Een daarvan is vulkaan Eifel bims. Dit vulkanisch gesteente heeft een grote stabiliteit, waterdoorlatendheid en evenwichtsvermogen. Door de lage dichtheid is het niet alleen uitermate geschikt als bims ophoogmateriaal, maar ook als aanvulmateriaal. Verder heeft dit bims ophoogmateriaal een hoge inwendige wrijvingshoek van meer dan 45 graden, is het niet hydraulisch en heeft het een CBR-waarde (draagvermogen) van meer dan 20%!
Een ander soort bims ophoogmateriaal is Yalibims. Dit is een schoon materiaal dat beter tegen verwering bestand is dan de Eifel bims. De verbrijzelingsfactor ligt tussen de 31 en 34, wat voor een lichte bouwstof bijzonder goed is. Verder is de CBR-waarde 30-50%. Dit ligt een stuk hoger dan dat van ophoogzand, wat maar 10% bedraagt. Yalibims kan dus een stuk meer gewicht aan dan ophoogzand. Het is daarom niet zo gek dat Yalibims eerder als ophoogmateriaal wordt gekozen.
New Way Trading haalt de verschillende soorten bims ophoogmateriaal uit de landen waar ze vandaan komen. De Eifel bims wordt in het Eifelgebergte in Duitsland gewonnen en de Yalibims in het Griekse eiland Yali. Vervolgens wordt het naar Nederland vervoerd zodat we het hier kunnen gebruiken. Dit maakt het bims ophoogmateriaal wel heel bijzonder!
Zoals eerder genoemd, wordt bims vaak als ophoogmateriaal gebruikt. Dit komt doordat het een zeer lage volumieke dichtheid heeft. Dit is vooral belangrijk in zettingsgevoelige gebieden zoals veen- en kleigronden. Hoe lager de dichtheid van het bims ophoogmateriaal, hoe beter. De druk op de bodem is dan namelijk ook lager en hierdoor gaat het geheel minder snel verzakken. Vooral Yalibims is heel geschikt voor veengebieden doordat het een hoog silicium gehalte heeft.
Bims ophoogmateriaal is niet alleen uitstekend om bijvoorbeeld wegen op te hogen, maar het is ook nog eens een hele goede isolator. Dit komt doordat er veel gesloten poriën in zitten die allemaal met lucht zijn gevuld. Vandaar dat het ook veel wordt toegepast als bodemisolatie onder bijvoorbeeld wegen en woningen.
Als u interesse heeft in onze bims ophoogmateriaal, kunt u een altijd een offerte aanvragen of ons benaderen voor de technische specificaties. Wij zullen het geheel vrijblijvend naar u opsturen. U zit dan dus nog nergens aan vast. Ook kunt u contact met ons opnemen voor verdere vragen over ons of onze bims ophoogmateriaal. Wij helpen u graag verder.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer